|
REGIMENT KRÓLA JEGO MOŚCI
Publiczno-prywatne forum dyskusyjne
|
Inscenizacja bitwy morskiej galeonów w Gdańsku |
Autor |
Wiadomość |
Carolus
Uesugi Kenshin

ZAINTERESOWANIA: POLEROWANIE LUF
|
Wysłany: 2012-08-29, 09:27 Inscenizacja bitwy morskiej galeonów w Gdańsku
|
|
|
Zacząłem grzebać w Googlach w temacie galeonów pó?niej, współczesnych rekonstrukcji okrętów. Chciałem znów zobaczyć galeony które pływają po Bałtyku, są to imitacje zbudowane na współczesnych kadłubach ale zrobione bardzo fajnie. Dwa z nich pływają w Gdańsku Motłąwą i wożą turystów na Westerplatte, wieczorem zaś cumują i służą za tawerny.
Patrzę patrzę i natknąłem się na coś co zawsze chciałem zobaczyć - bitwę morską galeonów, ja widziałem ją bardziej w XVII , ta impreza nawiązuje do wydarzeń z 1807 r. kiedy Napoleon nas odwiedził.
Pierwsza edycja imprezy odbyła się w kwietniu 2011 r. wziął w niej udział galeon oraz twierdza Wisłoujście. W tym roku impreza odbyła się w maju przy twierdzy, w bitwie wzięły udział aż 3 galeony. Sami zobaczcie, ja napewno tam pojadę !
krótki filmik z bitwy
http://www.youtube.com/wa...0&feature=share |
|
|
|
 |
Don Carlos
El Comendante

ZAINTERESOWANIA: Od tego sa inni
Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 2151 Skąd: Varsovia
|
Wysłany: 2012-08-29, 20:32
|
|
|
Fajna rzecz. Moze zrobia tez i XVII wiek? |
_________________ Pozdrawiam
Don Carlos
Zly, Lozkowy Porucznik Regimentu KJM
"Trzeba w pludrach chodzić,
Kto chce być kapitanem, kto chce rotę wodzić;
Każdy włosy zapuści, po niemiecku gada."
Wacław Potocki „Pod obraz Jego Mci Pana ?ąckiego pułkownika”
 |
|
|
|
 |
ceslav

Wiek: 42 Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 339 Skąd: z Babilonii
|
Wysłany: 2012-08-31, 12:15
|
|
|
Z tego co się zorientowałem to podobno skończyła się wcześniej niż planowano, bo im proch wywalił i jednego gości nawet karetka zabrała. A swoją drogą nie?le pod wiatr idą... beż żagli |
_________________ Regiment idzie do przodu. Regiment zawsze zwycięża. Regiment nigdy się nie cofa! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|