Szkoci w Regimencie |
Autor |
Wiadomość |
Christos

Wiek: 50 Dołączył: 20 Mar 2009 Posty: 1798 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-16, 23:18
|
|
|
Ok tylko datowanie pałaszy angielskich z koszem sięga 1610 roku w/g kolekcji Petersona, Arlington i Wirginia. To co robią współcześnie rekonstruktorzy replik to inna bajka co to na prawdę jest i na czym się wzorowali
Poniżej obrazek 4a |
_________________ Jaki koń jest ... każdy widzi ... |
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:19
|
|
|
4a ma datowanie 1610 - 1630, kolejny Cromwell jest oczywiście juz z połowy XVII wieku |
|
|
|
 |
Spadi

ZAINTERESOWANIA: POLEROWANE LUFY
Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 1165 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-16, 23:21
|
|
|
I gdzie jest na tym rysunku Pałasz chłopaków? bo nie jednemu psu burek na imię, jak nie jednemu mieczowi miecz. A pozycja 4a do ich Cromwelli ma się nijak.
Do ich pałaszy w podobnej postaci rozsławione sa w Bitwie pod Culloden w 1746 roku:)
Jak już zresztą napisałem:) nie pałasze mnie najbardziej bolą:) |
_________________ Spadi
Nie zgadzam się z tobą całym sercem, ale do końca mych dni, będę bronił twego prawa do posiadania własnego zdania.
— François-Marie Arouet de Voltaire (Wolter) |
Ostatnio zmieniony przez Spadi 2011-08-16, 23:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:22
|
|
|
Tak samo jak 4b który jest Cromwellem |
|
|
|
 |
Spadi

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:29
|
|
|
Ani 4a anie 4b nie powinno byc opisane jako Cromwell, to z kolei jest ciekawostka??? Ale może w takim razie określenie Cromwell ma inne pochodzenie niż rozumiałem je wcześniej:)
Tak czy siak sam widzisz, ze niczym nie są podobne poza faktem jest ostrze i jest kosz:)
Po miedzy mieczami w trzynastym wieku a XVI tez jest podobieństwo ostrze i jelec:) |
_________________ Spadi
Nie zgadzam się z tobą całym sercem, ale do końca mych dni, będę bronił twego prawa do posiadania własnego zdania.
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:31
|
|
|
Bez dwóch zdań dlatego cały czas uważam, że temat pałasza jest zasadniczo trudny do rozstrzygnięcia w przeciwieństwie do np schiavony choć akurat 4a opisany jest jako pałasz angielski z koszem + skóra a 4b jako Cromwell |
|
|
|
 |
Spadi

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:34
|
|
|
No wiec temat jest prosty, żaden z posiadanych przez chłopaków nie jest XVII wiecznym pałaszem, koniec tematu:)
?eby nie było, nie mam nic do datowania schiavony.
Mam za to dużo o Kiltów, Werbli, Sopranów i innych dodatków które absolutnie rzucają się w oczy a nie powinny mieć miejsca, harcerskie sprzączki również:) I jak rozumiem Karol miał na myśli takie rzeczy wspominając o sprzęcie i wyposażeniu w czasie rozmowy. |
_________________ Spadi
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:39
|
|
|
Pałasz pałaszowi nie równy tak jak miecz mieczowi. Często używamy rzeczy które są w danej chwili wygodniejsze. Jeśli nie można czegoś rozstrzygnąć pytanie czy można to negować. Po historii z kapeluszami wolę być ostrożny w ferowaniu wyroków. Mamy za to wiele elementów co do których jesteśmy pewni że powinny ulec zmianie aby było bardziej historycznie.
Hough
Idę spać |
|
|
|
 |
Spadi

|
Wysłany: 2011-08-16, 23:46
|
|
|
Ano nie równy....:) dobrej nocy |
_________________ Spadi
|
|
|
 |
trollu
RKJM-wy Reproduktor

ZAINTERESOWANIA: Jestem spambote
|
Wysłany: 2011-08-17, 07:45
|
|
|
Panowie! Jestem z was dumny!
Takiej dyskusji dawno nie było w Regimencie, na forum zwłaszcza. Wasze argumenty też dawno temu powinny były paść. Mam pewną propozycję którą przedstawię po południem na zamkniętym forum.
A co do pałaszy z każdym z Was po trochę się nie zgadzam . |
_________________ Marek Piwoński -"melduje posłusznie..." |
|
|
|
 |
Parufka
Parufka

ZAINTERESOWANIA: POLEROWANIE LUF
Wiek: 40 Dołączył: 22 Lip 2009 Posty: 104 Skąd: Lublin/Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-17, 13:55
|
|
|
1. Tak, nie była produkowana w całości jednakże to co sprowadzano to głównie głownie. Dlatego też np duża część siedemnastkowych dirków to odpady z europejskich ku?ni sprzedawane właśnie do Szkocji. Jednakże oprawy robiono na miejscu i tu one nabierały tego lokalnego charakteru który tak ewidentnie wykrystalizował się w XVIII wieku.
2. Dlatego też Krzysiek napisałem o tym żeby nie robić z wyjątku reguły i nie bawić się w rpg-ie i dorabiać sobie ideologię o zdobycznych fantach bo wyjdzie nam, że w naszym regimencie nikt nie jest normalnie wyposażony tylko każdy ma sprzęt, który mógł do muszkietera dotrzeć i to rzadko w wyjątkowych okolicznościach. Grupa supermenów z której blisko do tak wyśmiewanych chorągwi hetmanów u szlafroków alb turbo kozaków grabieżców .
3. Zgadzam się, że broń biała to fant zazwyczaj kupowany na końcu bo najpierw powinno się mieć strój, sprzęt osobisty itp. Ile ona kosztuje każdy wie, ale też nikt nie pisał o nagłym ceremonialnym łamaniu mrocznych szkockich pałaszy tylko prowadzimy dyskusję, która może pomóc np nowym rekrutom którzy jednak napływają w uniknięciu pewnych błędów przy swoich zakupach (a weterani może z czasem sami się przezbroją). Co do starć ze szlafrokami to osłony dłoni oferowane przez normalne niemieckie czy szwedzkie mieczorapiery (nie te oficerskie antenki) wydaje mi się porównywalna i wystarczająca ale to moja subiektywna opinia poparta staniem po jednej i po drugiej stronie walki .
4. Dziękuje za miłe słowa i już wyjaśniam. Pozwoliłem sobie zabrać głos w tej sprawie po pierwsze dlatego, że jestem rekrutem tego regimentu i się z nim identyfikuje co wydaje mi się pozwali mi na wszczynanie takich dyskusji, które nikomu nie szkodzą, a jedynie mogą zadziałać na plus jeżeli zaowocują jakimiś konstruktywnymi wnioskami dla całej grupy. Wydaje mi się, że jako nowicjusz w regimencie ale nie w rekonstrukcji mogę mieć po trosze punkt widzenia z zewnątrz, który może punktować pewne sprawy nad którymi weterani przeszli do porządku dziennego zwłaszcza jeżeli to uargumentuję ?ródłowo. Po prostu zobaczyłem ducha i chęć do reform obserwując pojawienie się nowych komend i postanowiłem iść za ciosem i zacząć dyskusję o kwestiach związanych z interesującymi mnie szkockimi sprawami w regimencie .
5. Przypominam, że nie chodzi mi o zbanowanie pałasza jako broni chodzi mi tylko o nie stosowanie ewidentnie szkockich koszów, które były stylizacją lokalną zwłaszcza jeżeli te kosze biją po oczach XVIII wiekiem.
6. Cieszę się, że zgadzacie się z potrzebą reformy szkockiego drescodu .
Albo rekonstruujemy albo się stylizujemy. Jak to mówi Hardkorowy Koksu "Nie ma opierdalania śie" . |
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-30, 15:59
|
|
|
Jeeezu musiałem sobie przypomnieć co napisałem bardzo dawno temu |
|
|
|
 |
Parufka
Parufka

Wiek: 40 Dołączył: 22 Lip 2009 Posty: 104 Skąd: Lublin/Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-30, 18:27
|
|
|
Dramat . |
|
|
|
 |
Christos

|
Wysłany: 2011-08-30, 18:46
|
|
|
Bo to sie staosc nazywa a po ludzku skleroza |
|
|
|
 |
Alek

Wiek: 36 Dołączył: 22 Wrz 2009 Posty: 350 Skąd: mam wiedzieć?
|
|
|
|
 |
|